SLICED POROSITY BLOCK

SLICED POROSITY BLOCK

STEVEN HOLL ARCHITECTS

Chengdu, China  2012

Rejecting the typology of the skyscraper as an object or icon, Steven Holl Architects designed a three million square foot mini-metropolis that’s focused on the human scale.  And Spirit of Space has created a series of short films cinematically communicating this ambitious, atypical urban solution. 

With music inspired by a Blade Runner aesthetic, the first film takes viewers on a poetic stroll from the larger Chengdu context and into the humanistic experience of the public plazas.  In addition, the luminosity of Lebbeus Woods’s Light Pavilion adds a meaningful cinematic tribute to one of Architecture’s most ambitious thinkers. 

The second film features Steven Holl as he walks around the site explaining the key influential aspects of the design.  From the unique form created by sunlight-sliced exposure to some local inspiration by one of the city's greatest poets, Du Fu (713-770 A.D.), this film provides the viewer with a behind-the-scenes look into the significant decisions that helped direct the design.